20 įdomiausių faktų iš prancūziškos gastronomijos istorijos

‘13 06 26

 1. Sąvoka „gastronomija“ skaičiuoja vos kelių šimtų metų istoriją.  1801 m. ją sugalvojo prancūzų poetas Beršu, mėgęs aprašyti  aukštosios virtuvės subtilumus.

2. Garsiausi ir brangiausi prancūziški vynai, žinomi visame pasaulyje, gaminami Akvitanijos provincijoje, kur oficialiai vyndarystę imta plėtoti nuo 1855 m.

3. Detalūs  žąsų kepenėlių pašteto receptai atsirado XVII-XVIII a. kulinarinėse knygose, o tobulinti nuo V a.

4.  Prancūzijos pietvakariuose ir Elzase egzistuoja tikrų tikriausias „Foie-Gras“ („Fua-gra“) kultas. Elzase net gi auginama speciali žąsų veislė – „Stasburo“,  žąsų kepenys išauga net iki 1,2 kg svorio.  Ančių kategorijoje geriausiai „Fua-gra“ gaminti tinka „Mular“ veislė – Pekino ir Maskvos ančių hibridas.

5. Pirmą kartą legendinis rokforo sūris rašytiniuose šaltiniuose paminėtas net 1070 metais, kai Tulūzos miesto parlamentas įteisino griežtą bausmę už šio sūrio klastotes.

6. Prancūzijoje renkami tik juodos spalvos triufeliai, augantys trijuose rajonuose – šalies pietvakariuose, Alpių priekalnyje ir Dofine.

7. Prancūziškas žodis „Fromage“ (sūris) kilęs nuo graikų žodžio „Formos“ (krepšelis) ir lotyniškojo „Forma“ (forma).

8. Varškės sūriai yra mažiau kaloringi (nuo 44 iki 294 kcal/100 g) ir tinka dietinei mitybai. O ožkų sūris – seniausias pasaulyje.

9. Restoranai šiuolaikinėje šio žodžio interpretacijoje atsirado Paryžiuje dar iki didžiosios prancūzų revoliucijos pradžios. Žodis „restoranas“ kilęs nuo prancūziško veiksmažodžio „restaurer“ (suteikti jėgų, grįžti į normos ribas).

10. Prancūziškos kavinės atsirado prieš daugiau kaip 300 metų. Manoma, kad pirmoji kavinė atidaryta lotynų kvartalo centre dar 1686 metais, „Ancienne Comedie“ gatvėje ir vadinosi „Procope“.

11. Garsusis prancūziškas kruasanas  pirmą kartą iškeptas 1686 metais.

12.  Prancūziškos kulinarijos sužydėjimas fiksuotas karaliaus  – saulės, Liudviko XIV valdymo metais.  Jo Versalio rūmų virtuvėje dirbo pusšimtis virėjų, kasdien kūrę vis naujus aukštosios virtuvės šedevrus.

13.  Pirmąjį birželio mėnesio ketvirtadienį minima prancūziško aperityvo, simbolizuojančio prancūzų meną gyventi, diena.

14. Kulinarijoje terminu „paryžietiškas“ apibūdinama tradicinė prancūzų virtuvė, kurios pagrindas – sviestas, majonezas, aromatingos žolelės ir daržovių bei vaisių gabalėlių mišinys „Maseduan“.

15.  Burgundiškos sraigės žinomos nuo III amžiaus, jos ruošiamos su sviestu, česnakais, svogūnais, petražolėmis ir citrinų sultimis.

16. 45 gramuose sūrio „Roquefort“ (rokforas)  yra tiek pat kalcio, kiek beveik viename kilograme kopūstų.

17. Prancūzų virtuvė padarė didelę įtaką kitų pasaulio šalių virtuvėms. Juk tokie terminai kaip „omletas“, „antrekotas“, „buljonas“, „majonezas“, „grilis“, „meniu“ atsirado būtent Prancūzijoje.

18. Gastronominiu Prancūzijos centru tituluojamas Lionas.  Įdomu tai, kad anksčiau virš durų į miesto traktyrus buvo uždedamas šieno kuokštas, prancūziškai vadinamas „bušonu“. Nūdien „bušonai“ ir kitos alkoholiniais gėrimais prekiaujančios maitinimo įstaigos užima ištisas gatves.

19. Iš visų Božolė vynų geriausiai žinomas „Beaujolais Nouveau“ („Božole Nuvo“) – jaunas, linksmas, lengvas vynas, kurio gimimas švenčiamas kasmet, trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.

20. Prancūzų virtuvės istorijos pradininkai vadinami galai, kurie labiausiai mėgo laukinį paršelį,  prikaišytą česnakais ir keptą ant lėtos ugnies.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>