Kaip sukurti idealią sūrių lėkštę

‘13 09 10

Esame įpratę matyti sūrį įvairių užkandžių sudėtyje, tačiau ne visi žino, kaip reikia teisingai įgyvendinti kasdienę, iš Prancūzijos atėjusią tradiciją desertui patiekti sūrių lėkštę (sūrių plato). Sūriai yra itin mėgstami ne tik prancūzų, bet ir italų, ispanų, anglų. Būtent prancūzai gali didžiuotis turėdami galimybę sudaryti klasikinę sūrių lėkštę iš savo šalyje pagamintų sūrių.

„Friedricho vyninės“ gastronomijos žinovai sudarant sūrių lėkštę rekomenduoja laikytis kelių svarbių taisyklių.

Pirma, sūrius verta įsigyti prieš pat planuojamą jų patiekimą, o ne prieš savaitę.

Derėtų pirkti tik tuos sūrius, kurie pažymėti raidėmis AOC, PDO, DOP – tokiu būdu būsite tikri, kad įsigijote autentiškus sūrius su tik jiems būdingomis tobulomis charakteristikomis.
Įsigyjant sūrius, pagal galimybę išbandykite vietinių gamintojų produktus.

Prieš perkant sūrius, idealu, jeigu turite galimybę ragauti – tuomet būsite tikri dėl to, ką parsinešite namo.

Sūrius reikia išimti iš šaldytuvo likus nemažiau kaip valandai iki jų pateikimo ant stalo.

Sūrių lėkštę turi sudaryti kelios jų rūšys – taip ne tik įdomiau, bet ir bus parodytas atitinkamas dėmesys svečiams. Juk vieniems patinka ožkų sūris, kitiems – avių, treti nemėgsta mėlynojo sūrio.

Klasikinę ir idealią sūrių lėkštę sudaro:

- šviežias ožkų ar karvių sūris, pavyzdžiui rikota.

- brandintas šviežias ožkų sūris, pavyzdžiui – „Valencay“ arba „Clochette“.

- pusiau minkštas karvių pieno sūris, pavyzdžiui – taledžas arba langras.

- minkštas baltasis sūris, pavyzdžiui – bri arba kamamberis.

- mėlynasis sūris, pavyzdžiui – rokforas, gorgonzola, stiltonas, „Fourme d‘Ambert“.

- kietasis sūris, pavyzdžiui – brandintas čederis, ementalis, „P‘tit Basque“, „Lord of the Hundreds“, „Grana Padano DOP“.

- sūris su priedais – pavyzdžiui,  sūris su spanguolėmis, šalavijais ar kt.

Geriausia sūrius patiekti ant medinės lentelės, granito ar marmuro paviršiaus. Dekoruoti lentelės nebūtina, nes visas dėmesys turi būti skiriamas sūriams – jų tekstūrai ir spalvoms.

Ant lentelės dedami didesni sūrio gabalėliai (maži greitai sudžius, praras prekinę išvaizdą). Reikia padėti didelį sūrio gabalą, o kelis lengvai įpjauti – tokiu atveju svečiai nesikuklins pirmi prapjauti sūrį.

Skaičiuojant išeigą, būtina kiekvienam svečiui numatyti apie 50 g kiekvieno patiekiamo sūrio rūšies.

Šalia sūrių galima patiekti džiovintus vaisius – abrikosus, figas, slyvas, įvairius riešutus, prie sūrių derančius džemus iš figų ir abrikosų, traškią duonelę, krekerius, vynuoges, šviežių salierų stiebus.

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>