Kalėdos be jo, ne Kalėdos. Kas?

‘15 11 12

12170245_902700933100393_339195040_n

Saldėsių mėgėjai nė nemirktelėję atsako – brandintas vaisių pyragas. Prie šventinio stalo, ragaujant šį išskirtinį kepinį, ypatingo prieskonio suteikia ir žinojimas, jog šio pyrago gaminimas užtrunka ne vieną savaitę.

Friedricho pasažo kepyklėlėje šis Kalėdinis pyragas turtingas džiovintų vaisių gausa ir mažiausiai mėnesį brandinamas romu. Todėl jau dabar rekomenduojama užsisakyti šį džiovintų vaisių pyragą.

Pyragai ir saldūs kepiniai – neatsiejama didžiųjų metų švenčių dalis visame pasaulyje.  Įdomu, kuo per Kalėdas „saldinasi“ kitos Europos šalys?

Leidžiamės į saldžią kelionę!

 

zimtstern-germany

Pirmoji stotelė – Vokietija. Cinamoninės žvaigždutės „Zimtsterne“

Klasikinis vokiškas Kalėdinių sausainių receptas, kurio pagrindiniai ingredientai  – migdolai ir cinamonas ir cukraus pudra – pateikimui.

 

 

turron-spain

Ispanija. Saldi nuga – „Turron“.

Kalėdos Ispanijoje dažniausiai švenčiamos su daug marcipanų ir „turron“ nuga. „Turron“ saldėsis gaminamas iš riešutų ir savo skoniu primena mums gerai pažįstamą chalvą arba griliažą.

 

 

panettone-italy

Toliau keliaujam į Italiją. Čia ant Kalėdinio šventinio stalo puikuojasi saldus „Panettone“ kepinys.

Tai vienas tradiciškiausių italų desertų. Šis pyragas kildinamas iš Milano, kur paprastai įdaromas ledais ir dažniausiai valgomas per Kalėdas. Pyrago gamyboje naudojama labai daug mielės ir įvairiausiais džiovintais vaisiais.

 

 

Photo-by-Caitlin-Childs-via-Flickr-1024x682

Prancūzijoje Kalėdos sutinkamos su Buche de Noel vyniotiniu.

Prancūzai Kalėdų vaišėms renkasi vyniotinį su kremu, kuriam dažniausiai suteikiamas rąsto pavidalas. Šventinį skonį šiam kepiniui suteikia vyšnių uogienės įdaras.

 

 

photo-by-gorgeoux-via-flickr

Įdomu, kokį tradicinį saldėsį ragauja rumunai?

Jie renkasi saldžią duoną, kuri gaminama labai paprastai: iš miltų, pieno, sviesto, kiaušinių, cukraus ir druskos. Skirtinguose Rumunijos regionuose, ši duona paįvairinama skirtingais ingredientais: razinomis ar kakava.

 

 

Photo-by-Erik-Forsberg-via-Flickr-1024x680

Švedai per Kalėdas vaišinasi lussekatter arba lussebullar bandelėmis.
Jų pagrindinis ingridentas -  šefranas. Šios bandelės neatsiejamas didžiųjų metų švenčių atributas Šiaurėje. Šefranas, cinamonas ir serbentai sukuria nuostabią skonių gamą. Įdomi ir pateikimo forma šių bandelių, tradiciškai jos sukamos į „S“ raidės formą. Simboliška ir patriotiška!

 

Photo-by-Magnus-Akselvoll-via-Flickr-1024x682

Norvegija, mums lietuviams, paskutiniais metais tapo labai artima šalimi. Ir paradoksalu, nes kai sužinosite, koks šios šalies saldėsis, pasijusite lyg Norvegija būtų daug arčiau Lietuvos nei manyta. Norvegijoje per didžiąsias šventes, neabejotinai populiariausias saldumynas yra imbieriniai sausainiai. Nors šis saldėsis populiarus ir kitose šalyse, tačiau norvegai garsėja ypatingu šių sausainių receptu, kuris sausainiams suteikia papildomo aštrumo.

 

kutia-poland

Mūsų kaimynai – lenkai, Kalėdiniu laikotarpiu gamina ir mėgaujasi desertu, vadinamu „Kutia“. Tai Senoviškas skanėstas gaminamas iš per naktį mirkytų kviečių, maltų aguonų, medaus, riešutų ir razinų. Dažnai pagardinamas migdolais, figomis ar šokoladu.

 

 

Photo-by-SantiMB-via-Flickr-1024x772

Portugalijoje  Kalėdos švenčiamos karališkai! Čia tradicinis pyragas „Bolo Rei“, dar vadinamas „Karalių pyragu“. Šio pyrago sudėtyje gausu razinų, riešutų bei įvairiausių džiovintų vaisių. Šie pyragai forma ir dizainu primena skrybėlę, o minėti ingredientai sukuria tos skrybėlės puošmenas, kurios atrodo it brangakmeniai.

 

 

dundee-cake-recipe

Savo kelionę baigiame Škotijoje. Per Kalėdas škotai skanauja tradicišką pyragą „Dandee”.
Purus pyragas gaminamas su džiovintomis razinomis ir serbentais, o skoniui subtilumo suteikia įpilamas šlakelis škotiško viskio. Planuojate šventes sutikti Škotijoje, nepraleiskite progos, paragauti!

 

Na, o jei didžiąsias metų šventes visgi sutiksite Lietuvoje, mylimų žmonių apsuptyje, kviečiame Kalėdinio stalo akcentui užsisakyti – Friedricho pasažo brandintą vaisių pyragą!

Patikėkite savo Kalėdinio stalo puošmeną Friedricho pasažo kepyklėlei! Meilės kupinomis rankomis mūsų konditerės subrandins nepamirštamo skonio Kalėdinį pyragą!

Užsakymai priimami telefonu +370 464 11 659 arba el. paštu: kepykla@pasazas.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>