Kuo ypatingas lapkričio mėnuo arba 10 faktų, kurių nežinojote Beaujolais Nouveau

‘15 11 03

providers_10439_1226795_1720a8d3e5bb47d259af76d82ecf10d7Jau daugiau nei 50 metų visame pasaulyje trečią lapkričio ketvirtadienį švenčiama Jauno vyno šventė. Tai legendomis apipinta ir itin griežtų tradicijų supančiota vyno mėgėjų šventė. Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną, oficialiai galima pardavinėti tik nuo trečiojo lapkričio ketvirtadienio. Todėl laukimas Božolė vynui suteikia ypatingo prieskonio.

Pateikiame 10 faktų apie jauną Božolė vyną, kuriuos turite žinoti, prieš atvykdami lapkričio 19 d. 19 val. į Friedricho pasažą!

1. Šis jaunas vynas pasižymi ryškiu, kiek aštroku aromatu ir skoniu, su vaisių poskoniu.

2. „Beaujolais Noveau” yra gaminamas tik iš ‘Gamay Noir ‘ vynuogių. Viduramžiais spaustas božolė vynas ilgą laiką buvo laikomas nebrangiu liaudišku gėrimu. Kaimiečiai jį gėrė nuėmę derlių, o miestų gyventojai pradėdavo skanauti paskutinį spalio sekmadienį vykstančiose mugės.

top-10-best-places-to-watch-the-bastille-day-fireworks-2

3. Iki 1985 m. Božolė šventė buvo minima kasmet lapkričio 15 d. Siekiant, suteikti daugiau progų žmonėms švęsti artėjantį savaitgalį – kasmetinė data perkelta į trečią lapkričio ketvirtadienį.

4. Prancūzijoje organizuojami įspūdingi Božolė vakarėliai, kurių metu fejerverkai – vienas iš privalomų akcentų.

5. Prancūzijoje, Beaujolais regione, kasmet vyksta daugiau nei 100 Božolė šventės festivalių. Vienas populiariausių Les Sarmentelles miestelyje vykstantis festivalis tęsiasi 4 dienas. Jame kasmet organizuojamame vyno degustacijos konkurse, nugalėtojas laimi tiek vyno, kiek pats sveria.

6. Vynuogės Naujojo Božolė derliui yra skinamos rankomis ir fermentuojamos ypatingu būdu. Fermentacijos metu vynuogės spaudžiamos didelės talpos kubiluose. Vynas, siekiant sumažinti taninų kiekį, kubiluose negali būti per ilgai. Po 7 savaičių vynas jau būna paruoštas išpilstymui ir prekybai.

7. Paprastai kasmet pagaminama apie 50 mln. litrų Beaujolais Nouveau vyno.

a85d84b46c46b4a817ff436e306577bc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Jei Božolė ragaujate pirmą kartą, įsiminkite jo skonį, poskonį ir spalvą, kad kitąmetgalėtumėte diskutuoti šventės metu: palyginti, kuo skiriasi praėjusių metų ir šių metų vynas.

9. Jaunas vynas tinkas prie lengvų užkandžių, minkštų sūrių, įvarių mėsos gaminių (rūkytos ar vytintos dešros, kumpiai)

10. Ilgai laikyti šio vyno nereikėtų – įprastai jis suvartoti rekomenduojama per 3 mėnesius po pagaminimo.

Jauno Božolė vyno šventė – tai galimybė pasijusti pasaulio dalimi. Nepraleiskite šios progos! Kviečiame visus lapkričio 19 d. 19 val. į Friedricho pasažą! Daugiau apie būsimą vyno šventę  rasite čia.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>