Žvėriena – „laukinė puota“ ant jūsų stalo

‘15 12 11

imagesŽvėriena lietuviams nuo seno pažįstama ir vertinama mėsa. Lietuvos bajorų virtuvėje buvo gausu prabangių patiekalų iš žvėrienos, kuri į stalą buvo patiekiama sūdyta, vytinta ar rūkyta. Net ir kaimo šeimininkės gerai išmanė iš miško parneštų laimikių paruošimo meną.

 

Vieni populiariausių žvėrienos patiekalai ir delikatesai Lietuvoje ruošiami iš stirnienos, elnienos, šernienos bei kiškienos. Pasaulyje gurmanai skanauja ir daug maistinių savybių turinčių kengūros, krokodilo bizono, Alpių ožio mėsos ir netgi lokienos patiekalų.

Fresh venison with red wine on forester lodge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulinarijos specialistų nuomone, svarbiausia žvėrienos patiekalų paruošimo ir Žvėrienos specifinis skonis, tamsi spalva ir tvirta tekstūra. Kadangi laukiniai gyvūnai judrūs, daug bėgioja, jų mėsa mažai kaloringai. Joje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.

Kulinarijos specialistų nuomone, svarbiausia žvėrienos patiekalų paruošimo ir papuošimo taisyklė – paprastumas. Mat ši mėsa pati savaime yra verta dėmesio. Gurmanai vertina specifinį žvėrienos skonį bei kvapą. Jį atskleidžia skirtingi kulinarijos būdai, marinatai, išskirtiniai padažai.

Prie žvėrienos patiekalų tinka rūgštokų vaisių arba uogų – spanguolių, bruknių – padažai. Taip pat prie šių patiekalų rekomenduojama gurkšnoti aromatingu, temperamentingu ir stipriu vynu, atitinkančiu „laukinės“ puotos dvasią.

redwines

Apie žvėriena sakoma, jog tai mėsa „be streso“. Laukiniai gyvūnai yra medžiojami jiems įprastoje aplinkoje, todėl jie nepatiria naminiams gyvuliams sukeliamo streso. Mokslininkų teigimu, stresas paskatina biocheminius procesus gyvūno raumenyse, dėl to prastėja mėsos kokybė.

Žvėrienoje gausu natūralių vitaminų ir mineralų. 100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos, tai –  svarbus energijos šaltinis. Mėsoje esanti geležis reikalinga organizmo kraujo sistemai, cinkas veikia kaip antioksidantas, apsaugo žmogaus imuninę sistemą. Šie ir kiti vitaminai bei mineralinės medžiagos yra gaunami iš gamtos, nenaudojant sintetinių priedų, augimo stimuliatorių ar hormonų.

 

Patiekalai iš žvėrienos dažnai ruošiami šventiniu laikotarpiu. Koks patiekalas per šias šventes puikuosis ant jūsų stalo?

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>