“Oskaras” už kokteilį: kino industrijos klasika ‘13 05 15

Kiekvienas kultinis kino filmų  herojus turi ir savo mėgstamą alkoholinį gėrimą.  Kai kurie jų žinomi visame pasaulyje ir tapo žanro klasika, apie kitus pavyzdžius žino tik ištikimiausi gerbėjai,  cituojantys ir garsiausias savo mylimų žvaigždžių frazes.

Nauja mada – brandinti klasikiniai kokteiliai ‘13 02 04

Nors buteliuose ir statinėse brandinti kokteiliai – ne vakar dienos išradimas, tačiau tik praėjusiais metais ši mada ėmė užkariauti pasaulio restoranus. Kuo gėrimas ilgiau išlaikytas – tuo labiau jo geidžia lankytojai. Ypač tai būdinga populiariausiems kokteiliams, tokiems kaip „Manhattan“ ar „Martinez“ – mat visame pasaulyje fiksuojamas klasika vadinamų kokteilių renesansas.

Kaip dera ruošti brandintus kokteilius –  aprašyta “bartenderių” guru laikomo Džerio Tomaso prieš 150 metų parašytame vadovėlyje barmenams. Nūdien barmenai brandintus kokteilius ruošia klasikinių kokteilių pagrindu, paskanindami retro skonį taninais – ąžuolo statinių sienelėse besikaupiančiomis medžiagomis.  Pagrindinė tokių kokteilių sudedamoji dalis – absoliutus vintažas: viskis, konjakas, džinas.

Subrandinti kokteiliai nuo šviežiai suplaktųjų skiriasi minkštesniu ir sodresniu skoniu. Savaites, mėnesius ar metus vienoje talpoje laikyti gėrimai itin gerai susimaišo ir papildo vienas kito skonį.

Tokių „miksų“ ruošimo taisyklės – gan paprastos: greitai gendantys produktai, tokie kaip grietinėlė, sultys turi būti specialiai išvalyti, papildyti konservantais arba visiškai pašalinti iš brandinamų kokteilių sudėties.

Antroji taisyklė – tinkamas saugojimas buteliuose ar statinėse, esant pastoviai temperatūrai ir drėgmės lygiui. Kitaip tariant, brandintus kokteilius dera saugoti taip pat kruopščiai, kaip ir vynus. O brandinant juos buteliuose, ne tik pailgės brandinimo laikas, bet ir nepavyks skonio papildyti taninais. Jeigu brandinimas nedidelėje statinaitėje truks nuo kelių savaičių iki mėnesio, butelyje  -  net 4-6 metus. Tiksliausias laikotarpis nustatomas degustacijų metu, ragaujant „naujadarą“. Štai keli išlaikytų kokteilių receptai:

Brandintas kokteilis „Manhattan“: 10 butelių (0,75 l) ruginio viskio arba burbono, 5 buteliai (0,75  l)  saldaus vermuto, 0,2 l biterio „Angostura“. Sumaišyti gėrimus be ledo, įpilti į statinę (pageidautina) ir brandinti 5-7 savaites.

Brandintas kokteilis „Negroni“: reikės 5 butelių  sauso džino, 5 butelių saldaus vermuto ir 5 butelių „Campari“ (apskaičiuota butelių talpa – 0,75 l). Visus gėrimus sumaišyti be ledo, supilti į statinaitę ir brandinti 5-7 savaites.

Galima pabandymui pasiruošti ir nedidelę brandinto kokteilio porciją. Pavyzdžiui, „Martinez“: reikės 60 ml džino, 30 ml saldaus vermuto, 2 dešai „Maraschino“ likerio, 1 dešas biterio „Angostura“ arba „Orange Bitter“.  Po brandinimo patiekti stiklinėje, kuri 2/3 užpildyta skaldytu ledu. Sumaišyti. Nukošti į šaldytą kokteilių taurę. Išspausti skiltelę citrinos (1 dešas – 0,5 ml).