Virėjų karalius, arba virėjas – karaliams ‘15 09 07

virej1Garsus prancūzų virėjas ir kulinarinių istorijų kūrėjas Mari Antuanas Karemas – vienas iš aukštosios virtuvės pradininkų, kurio patiekalus ragavo Anglijos, Rusijos karaliai, bankininkas Rotšildas ir kiti.

Būtent M. A Karemo dėka prancūzų virtuvė keliems šimtmečiams į priekį tapo gero skonio ir mados sinonimu Europoje.

Afrikietiškos kulinarinės tradicijos Jamaikos istorijoje ‘14 02 16

docanooTradicinė Jamaikos virtuvė – tai ispanų, anglų, indų ir kinų virtuvių mišinys, kuriame aiškiausiai išreikšti afrikietiški prieskoniai.

Kam kitam, jeigu ne aravakų gentims priklauso manijokų auginimo ir ruošimo paslaptys?  Pabėgėliams vergams marunams priklauso  specifinių patiekalų, ruošiamų iš vytintos mėsos, žuvų ir paukštienos, autorystė.

Maistingų šakniavaisių ir duonmedžio vaisių naudojamas nuo seno praktikuotas kaip pigiausias  būdas vergams išlaikyti. Būtent šiuo tikslu daug kultūrų į Jamaiką atvežta iš Afrikos.

Juodaodžių vergų indėlis į vietinę virtuvę – tai „Duckunoo“ – bananų ir kokosų pudingas, gaminamas garuose.

Anglų palikimas – garsieji pyragėliai su mėsa, kurie patiekiami visuose Jamaikos restoranėliuose.

manish1845 metais, kai buvo panaikinta vergovė ir vietiniai plantatoriai ėmė samdyti darbuotojus iš Indijos ir Kinijos, jamaikiečių virtuvėje atsidaro toks patiekalas kaip ožkų mėsos karis.  Nūdien priimta gaminti ir vištienos karį.

Vienas seniausių Jamaikos patiekalų – „Manish Water“, kuris įprastai valgomas  ir kasdien, ir esant progoms.  Šis patiekalas ruošiamas iš ožkos galvos, kojų, bananų, viskas paskaninama romu ir pipirais.

Itin maistinga jamaikietiška žuvų  sriuba „Cows Cod“. Ja maitinti sportininkai ir į mūšį besiruošiantys kariai, mat ši sriuba suteikia jėgos ir ištvermės.  Patiekalo paslaptis slypi ypatinga menkių rūšis.

valgisJamaikos daržovių turguose be bananų, kokosų, ananasų galima įsigyti tokių egzotiškų vaisių kaip „Paw-paws“, „Sweetsops“, „Star apple“, naudojamų „Matrimony“ – desertams su kondensuotu pienu ir citrusinių vaisių minkštimu gaminti.

callaloo Jamaikiečiai mielai valgo „Calaloo“ – jaunų ūglių lapus ir stiebelius, savo skoniu primenančius špinatus.  Šviežių „Calaloo“ valgyti negalima – kramtant galima susižaloti gerklės gleivinę.  Šis prieskonis dažnai naudojamas sriuboms, daržovių troškiniams gardinti.

Nacionalinis Jamaikos vaisius – tai „Aki“ (ackee, Ankye), kuris atvežtas iš Vakarų Afrikos dar 1778 metais.  Savo skoniu šis vaisius primena virtą kiaušinį.

bananaiIš prieskonių dažniausiai naudojami jamaikietiški pipirai, „Scotch bonnet“ – labai maži aitrūs pipirai, savo skoniu primenantys chabanero skonį, česnakai, imbierai, muskato riešutai.

Vytinama mėsa gardinama ne tik pipirais, bet ir svogūnais, kmynais ir muskatais.  Pamarinavus viskas verdama ant nedidelės ugnies, naudojant kvapnią „Pimento“ medieną.

Vytintas maistas – itin populiarus. Pietinėje pakrantėje ruošiamos vytintos krevetės su pipirais, pyragėliai su sūdytomis žuvimis,  skumbrės, troškintos kokosų piene su pomidorais, svogūnais ir prieskoniais.