Kuo ypatingas lapkričio mėnuo arba 10 faktų, kurių nežinojote Beaujolais Nouveau ‘15 11 03

providers_10439_1226795_1720a8d3e5bb47d259af76d82ecf10d7Jau daugiau nei 50 metų visame pasaulyje trečią lapkričio ketvirtadienį švenčiama Jauno vyno šventė. Tai legendomis apipinta ir itin griežtų tradicijų supančiota vyno mėgėjų šventė. Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną, oficialiai galima pardavinėti tik nuo trečiojo lapkričio ketvirtadienio. Todėl laukimas Božolė vynui suteikia ypatingo prieskonio.

Pateikiame 10 faktų apie jauną Božolė vyną, kuriuos turite žinoti, prieš atvykdami lapkričio 19 d. 19 val. į Friedricho pasažą!

music-food

Maistas ir muzika: kokį prieskonį patiekalui suteikia klausoma muzika? ‘15 10 20

Nors sakoma, jog muzika skirta sielai, o maistas – kūnai, visgi sintezė šių gyvybiškai svarbių elementų – nenuginčijama. Žmogaus nuotaika tiesiogiai priklauso nuo klausomos muzikos ir ragaujamų patiekalų. Įvairios melodijos turi galių nukelti į tolimiausią praeitį, sužadinti viltis apie ateitį, sustiprinti džiaugsmą ar sukelti liūdesį.

 

 
Muzikos ekspertai, tyrinėję muzikos poveikį žmogaus nuotaikai skelbia, jog muzika labai dažnai atgaivina prisiminimus. Jei žmogus nori atsipalaiduoti, patariama rinktis lėtesnio tempo muziką, jei nori geros nuotaikos „kokteilio“ – greito tempo ir smagaus ritmo muziką.

 IMG_5832Taip pat ir maistas – juk skanaujant „dieviško“ skonio pyragėlį, užlieja nepaaiškinama geros nuotaikos banga.

Mokslininkai nustatė, jog kai kurie natūralūs produktai cheminiu požiūriu neįtikėtinai panašūs į valproinę rūgštį, kurią gydytojai dažnai skiria kaip nuotaiką gerinantį vaistą. Šokoladas, įvairios uogos ir kiti maisto produktai, kuriuose gausu omega 3- riebiųjų rūgščių, teigiamai veikia žmogaus nuotaiką.

Wineglass in handKalbant apie muzikos ir maisto sąveiką, atlikti tyrimai skelbia, jog kuo garsiau groja muzika, tuo greičiau žmonės linkę papietauti ar pavakarieniauti.

Ir atvirkščiai, kuo ramesnė muzika skamba fone, tuo žmonės labiau mėgaujasi patiektu maistu.

Taip pat atlikus ne vieną eksperimentą išsiaiškinta, jog aukšto dažnio garsai gali suteikti maistui papildomo saldumo pojūtį , o žemi – kartumo. Tad gal vietoj šaukštelio cukraus, verta pasigarsinti mėgiamą muzikos kūrinį?

Paskanauti gardžiais muzikos kūriniais bei gomūrį glostančiais patiekalais kveičiame į Friedricho pasažą! Įvertinkite, kokia muzikos bei maisto sintezę kuriame mes!

Kiekvieną savaitgalį pas mus patiekiamas vis naujas muzikinis meniu, detalesnę informaciją rasite čia.

Kaip elgtis prie švediško stalo? ‘13 06 20

 Dalyvaudami įmonės vakarėlyje, kitame proginiame renginyje ar keliaudami atostogų į užsienį, atrodysite padoriai, jeigu žinosite penkias pagrindines elgesio prie švediško stalo taisykles.

1 taisyklė: apsidairome

Įprastai apsistojant viešbutyje, pusryčiams  ar pietums siūlomos sistemos „švediškas stalas“ rėmuose restorane būna paruošti keli stalai. Ant vieno patiekiami užkandžiai, atskirai  – sriubos, karštieji patiekalai, desertai ir vaisiai, duonos gaminiai. Kartais užkandžiai gali užimti net kelis stalus, būna, kad visas stalas skirtas tik salotoms. Prieš dedant maisto produktus į lėkštę, verta apeiti visus stalus ir apžiūrėti viską, kas yra siūloma. Priešingu atveju kils noras prisidėti į lėkštę visko, o tiek jūs tikrai nesuvalgysite.

2 taisyklė: apranga ir elgesys

Kai maistas patiekiamas pagal sistemą „švediškas stalas“ vakarėlio metu, galioja vakarėlio aprangos kodas. Jeigu  valgyti einate atostogų metu viešbutyje, vakarinės suknelės ar smokingo tikrai neprireiks. Tačiau nemandagu ateiti prisidengus tik maudymosi kostiumėliu.  Neetiška ateiti valgyti įsispraudus į labai trumpus šortus, vyrai negali ateiti be marškinių ar sportinių marškinėlių.

Prie stalo  priimta atsisėsti be galvos apdangalų. Niekada neprašausite pro šalį, elgdamiesi korektiškai, išlaikytai ir tyliai.  Kiekvienas asmuo privalo prie švediško stalo elgtis taip, kad nemaišytų kitiems. Jeigu prie vieno patiekalo susirinko būrys norinčiųjų, geriau prieiti vėliau. Baiminatės, kad pasirinktą gardėsį suvalgys ir jo nebeliks? Ramiai: po penkių minučių aptarnaujantis personalas turėtų papildyti ištuštėjusias atsargas.

3 taisyklė: indai ir įrankiai

Indus ir reikalingus įrankius rasite šalia kiekvieno stalo su patiekalais arba jie gali būti sudėti ant atskiro stalelio.  Lėkštė ir įrankiai imami į kairę ranką, dešinė ranka lieka laisva, kad galėtumėte laisvai įsidėti geidžiamo maisto (kairiarankiai elgiasi atvirkščiai).

4 taisyklė: priėjimų skaičius

Vakarėlio metu priimta prie švediško stalo prieiti kelis kartus. Atostogų metu viešbučio restorane priėjimų skaičius nėra ribojamas, todėl neverta iš karto vienu sykiu į vieną lėkštę susiversti dešimties skirtingų patiekalų.

 Normalu, kad į vieną lėkštę dedamos žalios salotos ir keli užkandžiai. Po to prieinama įsipilti sriubos, po to  – įsidėti karštą patiekalą ir galop – desertą. Bandelės, pyragėliai, duona dedami ne į didžiąją bendrą lėkštę, o į mažąją.  Ten pat galite įsidėti gabalėlį sviesto ir minkštą, ant duonos tepamą sūrį.

5 taisyklė: baigėme valgyti

Kai baigėte valgyti, reikia šakutę ir peilį sudėti ant lėkštės lygiagrečiai – tokiu būdu padavėjai supras, kad indus galima nunešti.  Jeigu norite tik trumpam atsistoti nuo stalo, peilį su šakute padėkite ant lėkštės taip iš abiejų pusių, kad lėkštę liestų tik jų galiukai.

“Šildantis maistas”: ką valgyti per šalčius? ‘13 01 23

Kai už lango spaudžia šaltukas, visi žinome kaip sušilti gėrimų pagalba. Tačiau retas gali įvardinti „šildančius“ patiekalus. Žinoma, išskyrus karštą sultinį. Todėl „Friedricho pasažas“ siūlo susipažinti su didžiausią šildomąjį poveikį turinčių patiekalų valgiaraščiu ir skanauti jų pas mus. 

Remiantis senovės Rytų išminčiais, visi maisto produktai yra skirstomi į „šildančius“ ir “šaldančius”. Tokiu būdu kepta mėsa sušildo organizmą ne prasčiau nei degtinė. Kitas „šildantis“ produktas – moliūgas. Šildomąjį efektą sukelia ir kitos daržovės – šakniavaisiai, pupelės, baklažanai, pomidorai, kopūstai, alyvuogės. „Šildo“ ir daugelis vaisių, kruopų, grūdinių kultūrų, prieskoniai.

Gardi tešla, mėsos, pomidorų gabalėliai, prieskoniai – karšta patiekiama itališka lazanija ar pica puikiai tinka lietuviškai žiemai. Puikus pasirinkimas, jeigu visą dieną teko būti lauke, esant minusinei temperatūrai – aštri ir tiršta čili sriuba su daug įvairių prieskonių, mėsos faršu ir pupelėmis. Malonią šilumą, apgaubiančią visą kūną sukels ir tinkamai, su kiaulienos šonkauliukais – šviežiais ir rūkytais išvirta tiršta žirnių sriuba. Arba – tradicinis amerikiečių patiekalas – trinta moliūgų sriuba.

 Apie šildomąjį poveikį turinčią keptą mėsą jau užsiminėme pradžioje, pasitikslinsime, kad geriausia rinktis ant grotelių keptus „steikus“ – kepsnius. Šaltą žiemą verta skanauti ir riebios antienos, kurią taip mėgsta europiečiai. Lengvesnių patiekalų mėgėjams rekomenduojame išbandyti prie bet kurios rūšies vyno tinkančias burokėlių ir ožkos sūrio salotas.

 Desertui žiemą rinkitės ne tik saldžius, bet ir maistingus produktus. Pavyzdžiui, iš tirštos grietinėlės, kiaušinių  ir karamėlės sukurtą klasikinį prancūzišką „Creme Brulee“. Gerdami karštą arbatą gardinkite ją ne tik citrinos griežinėliu, bet ir šaukšteliu kabinkite apelsinų džemą. Nors apelsinų sultys ir kiti citrusiniai priskiriami prie „šaldančiųjų“ produktų, vis dėlto apelsinų džemas arba marmeladas ne tik aprūpina jus vitaminu C, bet ir šildo kūną bei sielą…

Skanaus!