Valstiečių maistas, sužavėjęs aukštuomenę ‘13 04 30

Picų tėvynėje Italijoje priimta sakyti, kad visos picos yra skirstomos į dvi rūšis: tikras itališkas ir visas kitas. „Friedricho picerija“, garsėjanti pagal autentiškus italų virtuvės meistrų receptus kepamomis gardžiomis picomis,  kviečia susipažinti su jų istorija. Šiame blog‘o įraše sužinosite, kas yra „Pizzaiolo“, kieno garbei buvo pirmą kartą iškepta klasikinė „Margarita“ (“Margherita”) ir kada atsidarė pirmoji picerija Italijoje.

“Šildantis maistas”: ką valgyti per šalčius? ‘13 01 23

Kai už lango spaudžia šaltukas, visi žinome kaip sušilti gėrimų pagalba. Tačiau retas gali įvardinti „šildančius“ patiekalus. Žinoma, išskyrus karštą sultinį. Todėl „Friedricho pasažas“ siūlo susipažinti su didžiausią šildomąjį poveikį turinčių patiekalų valgiaraščiu ir skanauti jų pas mus. 

Remiantis senovės Rytų išminčiais, visi maisto produktai yra skirstomi į „šildančius“ ir “šaldančius”. Tokiu būdu kepta mėsa sušildo organizmą ne prasčiau nei degtinė. Kitas „šildantis“ produktas – moliūgas. Šildomąjį efektą sukelia ir kitos daržovės – šakniavaisiai, pupelės, baklažanai, pomidorai, kopūstai, alyvuogės. „Šildo“ ir daugelis vaisių, kruopų, grūdinių kultūrų, prieskoniai.

Gardi tešla, mėsos, pomidorų gabalėliai, prieskoniai – karšta patiekiama itališka lazanija ar pica puikiai tinka lietuviškai žiemai. Puikus pasirinkimas, jeigu visą dieną teko būti lauke, esant minusinei temperatūrai – aštri ir tiršta čili sriuba su daug įvairių prieskonių, mėsos faršu ir pupelėmis. Malonią šilumą, apgaubiančią visą kūną sukels ir tinkamai, su kiaulienos šonkauliukais – šviežiais ir rūkytais išvirta tiršta žirnių sriuba. Arba – tradicinis amerikiečių patiekalas – trinta moliūgų sriuba.

 Apie šildomąjį poveikį turinčią keptą mėsą jau užsiminėme pradžioje, pasitikslinsime, kad geriausia rinktis ant grotelių keptus „steikus“ – kepsnius. Šaltą žiemą verta skanauti ir riebios antienos, kurią taip mėgsta europiečiai. Lengvesnių patiekalų mėgėjams rekomenduojame išbandyti prie bet kurios rūšies vyno tinkančias burokėlių ir ožkos sūrio salotas.

 Desertui žiemą rinkitės ne tik saldžius, bet ir maistingus produktus. Pavyzdžiui, iš tirštos grietinėlės, kiaušinių  ir karamėlės sukurtą klasikinį prancūzišką „Creme Brulee“. Gerdami karštą arbatą gardinkite ją ne tik citrinos griežinėliu, bet ir šaukšteliu kabinkite apelsinų džemą. Nors apelsinų sultys ir kiti citrusiniai priskiriami prie „šaldančiųjų“ produktų, vis dėlto apelsinų džemas arba marmeladas ne tik aprūpina jus vitaminu C, bet ir šildo kūną bei sielą…

Skanaus!