Categories: naujienos
      Date: Feb 24, 2014
     Title:    Smuklės šiupinys duonos kubilėlyje  pretenduoja į karališką titulą

“Friedricho smuklė” prisijungė prie žurnalistės ir renginių vedėjos Editos Mildažytės labdaringos akcijos “Užgavėnių šiupinys 2014” Klaipėdoje: vasario 22 d. – kovo 2 d. siūlome savo lankytojams skanauti savo firminio troškinio.



“Friedricho smuklė” prisijungė prie žurnalistės ir renginių vedėjos Editos Mildažytės labdaringos akcijos “Užgavėnių šiupinys 2014” Klaipėdoje: vasario 22 d. – kovo 2 d. siūlome savo lankytojams skanauti savo firminio troškinio.

Savo lankytojams smuklė siūlo skanauti šiupinį su aviena, patiekiamą duonos kubilėlyje. Geriausi šiupinio virėjai – „Šiupinio karaliai“ bus paskelbti kovo 11-ąją, per mero pusryčius.

Už „Friedricho smuklės“ šiupinį galite balsuoti, paspaudę šią nuorodą - čia.

Labdaringo Užgavėnių šiupinio ruošimas – unikali klaipėdietiška tradicija. Jeigu kituose Lietuvos kraštuose per Užgavėnes įprastai buvo kepami blynai, Žemaitijoje buvo ruošiamas šiupinys.  Mat žemaičiai maistą gamino ant vašo  pakabintame katile, o šiupinį būtinai ruošdavo sotų, riebų, su daržovėmis ir kruopomis, kiaulės uodega, šnipu arba ausimis – tokiu būdu žmonės užsitikrindavo, kad metai būtų sotūs ir turtingi.

Istoriniai šaltiniai  byloja, kad  miestiečiai nuo XIX amžiaus, kai dar Klaipėda priklausė Prūsijai,  per Užgavėnes susirinkdavo, vaišinosi šiupiniu, šoko, surinktus pinigus už bilietus į renginį skirdavo miesto reikmėms – šelpė našles, pirko gaisrinės varpą ir kt.

Labdaringoje akcijoje dalyvaujanti „Friedricho smuklė“ ne tik pretenduoja į „Šiupinio karaliaus“ titulą, bet ir įsipareigojo šiais metais pamaitinti gausias šeimas nemokamai.

pasibaigusi: 1