Categories: naujienos
      Date: Mar 30, 2014
     Title: Kodėl olandai taip garbina silkes?
"Kol yra silkių, gydytojo neprireiks“ – tokia yra viena populiariausių Olandijos, garsėjančios savo tvirtomis tradicijomis ir valstietišku tvirtumu, patarlė.  Švelnaus skonio silpnai sūdyta silkė – pagrindinė olandų nacionalinės virtuvės ypatybė, todėl būtų keista, jeigu  nepasiūlytume jums šio patiekalo paragauti.

"Kol yra silkių, gydytojo neprireiks“ – tokia yra viena populiariausių Olandijos, garsėjančios savo tvirtomis tradicijomis ir valstietišku tvirtumu, patarlė.  Švelnaus skonio silpnai sūdyta silkė – pagrindinė olandų nacionalinės virtuvės ypatybė, todėl būtų keista, jeigu  nepasiūlytume jums šio patiekalo paragauti.

Olandai taip mėgsta silkes, kad daro su ja mėsainius, o gatvėse galima įsigyti sūdytų silkių be žvynų ir kaulų, pagardintų šviežiais svogūnų žiedais.  Pirmąjį balandžio ketvirtadienį į gastronominę kelionę į Olandiją kviečiantis „Friedricho bistro“ pasiūlys gomurį palepinti šešiais tradiciniais olandiškais patiekalais. 

Olandija užima pirmą vietą pasaulyje pagal šviežių upių, jūrų žuvų, krevečių ir moliuskų suvartojimo skaičių. Ne ką mažiau olandai suvalgo ir bulvių – kaip ir Lietuvoje, bulvės valgomos virtos, keptos, troškintos, maišytos su pienu ir sviestu kaip košė ar omletų, apkepėlių pagardas.

Mėsos olandai valgo palyginti nedaug, nevengia patiekalų, pagamintų iš subroproduktų. Vienas tradicinių patiekalų, kuriuos balandžio 3-ąją turėsite galimybę skanauti „Friedricho bistro“ – „Hutspot“: tai rūkytos dešrelės, patiekiamos su trintomis daržovėmis. Kitokia olandiška versija - „Hotpot“: švelnaus skonio virta arba troškinta mėsa, kuri taip pat patiekiama su trintomis daržovėmis.

Taip pat pasiūlysime paragauti olandiškos tirštos žirnių sriubos „Snert“: ši sriuba, gardinama  kiauliena ir rūkytomis dešromis,   privalo būti tokia tiršta, kad šaukštas stovėtų vertikaliai. Olandai įprastai verda didelį šios sriubos kiekį ir ją užšąldo, kad pagal poreikį galėtų atšildyti ir skanauti nedidelėmis porcijomis.

„Uitsmijter“ – taip vadinasi dar vienas tradicinis olandiškas patiekalas, kurio galėsite paragauti užsukę į bistro balandžio 3-ąją. Taip vadinamas su sūriu ir šonine keptas kiaušinis.

Dar vienas olandiškas receptas – tai „Slavink“: mėsos maltiniai, įsukti į šoninės gabalėlius.

Desertui pasiūlysime olandišką obuolių pyragą „Appeltaart“. Kuo jis skiriasi nuo tradicinio amerikietiškojo „Apple Pie“, ar mums gerai pažįstamos „Šarlotės“?

Pirma, jis gaminamas iš sluoksniuotos tešlos. Antra, tešlos turi būti vos keli centimetrai – kitą kepimo formos plotą užima obuoliai. Jeigu norėsite išsikepti tokį pyragą namie - ieškokite recepto mūsų tinklaraštyje.

Išalkote? Jaučiate, kad skaitant kaupiasi seilės? Nekankinkite savęs – laukiame jūsų balandžio 3 d. nuo 11.30 val. iki vidurnakčio H. Manto g. 5., Klaipėdoje. Skanaus!

pasibaigusi: 1
bistro: 1