Categories: naujienos
      Date: Mar  5, 2013
     Title: Pasaulio virtuvių katilas: keliaujame į Ameriką!

JAV - tai ne tik Holivudas, Laisvės statula, Terminatorius ir greitasis maistas. Amerika vis dėlto gali pasigirti savo nacionaline virtuve, tiksliau – meksikietiškos, prancūziškos, airiškos, kinų, indų ir kitų šalių virtuvių „mišiniu“.



JAV  - tai ne tik Holivudas, Laisvės statula, Terminatorius ir greitasis maistas.  Amerika vis dėlto gali pasigirti savo nacionaline virtuve, tiksliau –  meksikietiškos,  prancūziškos, airiškos, kinų, indų ir  kitų šalių  virtuvių „mišiniu“.

 

Patys amerikiečiai mėgsta sakyti, kad jų virtuvė atspindi visus geriausius  įvairių  kontinentų gastronominius sprendimus. O jos ypatybės kinta priklausomai nuo geografinės teritorijos: pietų valstijose dominuoja tokie patiekalai kaip skrudinti vištienos gabalėliai, jautienos šniceliai, krabų kotletukai, kiauliena ant grilio, kukurūzų miltų duona.   Kuo toliau į Vakarus, tuo labiau amerikiečiai mėgsta keptas bulvytes su jautienos bifšteksais, pirmenybė teikiama ir itališkiems patiekalams – picoms, ravioliams su mėsos įdaru.

Amerikos pietvakariuose gyvenantys kaubojai  dievina aštrų meksikietišką maistą: buritus,“Chili Corn Carne“ ir fahitas, pagardintus aštriais pipirais ir aromatingais pomidorais.  JAV pakrantėje, pavyzdžiui, Los Andžele itin populiari krabų, taip pat  iš moliuskų su pienu, grietinėle ir žalumynais ruošiama sriuba „Clam Chauder“.  Neįmanoma amerikietiškų patiekalų kategorijai nepriskirti  „Fast food“, šventiškai patiekiamo kepto kalakuto, gardaus obuolių pyrago ar steikų.

Ant grotelių ir karštų anglių kepti steikai  - amerikietiška mėsos ruošimo tradicija, padovanota visam pasauliui. Steikams gaminti geriausia tinka  tam tikrų rūšių jaunų jautukų nugaros raumenys ir išpjova: Aberdinų anguso, Herefordo ir Meri grėjaus.   Priklausomai nuo to, iš kokios jautienos  dalies ruošiami steikai, jie įvardinami kaip „Rib Eye Steak“,  „T-Bone“, „New York“ , „Filet Mignon“  ir t. t.  Steikų mėgėjai itin vertina ir  vadinamąją marmurinę jautieną.

Kovo 7-ąją „Friedricho Bistro“ kviečia visus „skrydžiui“ už Atlanto.  Bistro virtuvės šefas Simas Kažiniauskas  siūlys ragauti 9 populiariausių Amerikoje patiekalų: tradicinių hamburgerių, ant grotelių keptų šonkauliukų „BBQ Baby Back Ribs“, patiekiamų su gruzdintomis bulvytėmis. Lengvesnių patiekalų mėgėjų nudžiugins tradicinės amerikietiškos bulvių salotos ir trinta žirnių sriuba. Apsilankykite kovo 7 d. bet kuriuo jums patogiu metu  ragaukite „Friedricho Bistro“  aštrius vištienos sparnelius, patiekiamus su šviežiomis daržovėmis – šį patiekalą amerikiečiai vadina „Buffalo Chicken Wings“.   Žuvų mėgėjams pasiūlysime aštriame marinate su žaliosiomis citrinomis ant grotelių keptą lašišą, o mėsėdžiams patiks  gardus  ir sotus „T-Bone Steak“.

Desertui  virtuvės šefas pasiūlys legendinį obuolių pyragą su ledais, kuris įprastai kepamas Padėkos dienai ir Kalėdoms.  Šiuo atveju būtinai naudojamas cinamonas, nes JAV gyventojams cinamonas yra toks pats svarbus kalėdinis atributas, kaip mums – imbiero sausainiai ir mandarinai.  Amerikoje apie šio pyrago svarbą byloja net populiarus posakis: „Toks pat amerikietiškas, kaip ir obuolių pyragas“.

Gastronominė kelionė į JAV: kovo 7 d., nuo 11.30 val. iki 24 val.  Vieta – „Friedricho Bistro“, H. Manto g. 5, Klaipėda.  Informacijos tel.  - (8-46) 21-87-17.

pasibaigusi: 1