Categories: naujienos
      Date: Mar 19, 2013
     Title: Šalis, kur gardžiausia mėsa valgoma be padažų
Sultingą jautienos kepsnį ant grotelių, patiekiamą su kvapniais pyragėliais ir raudonu vynu galima drąsiai vadinti kulinarine Argentinos vizitine kortele. Tiksliau, tai  vienas iš ispanų konkistadorų gastronominių palikimų.

Sultingą jautienos kepsnį ant grotelių, patiekiamą su kvapniais pyragėliais ir raudonu vynu galima drąsiai vadinti kulinarine Argentinos vizitine kortele. Tiksliau, tai  vienas iš ispanų konkistadorų gastronominių palikimų.

Tradicinę Argentinos virtuvę formavo ne tik šio krašto užkariautojai ar vietiniai gyventojai indėnai, bet ir iš Afrikos kontinento vergauti atgabenti juodaodžiai bei atvykėliai iš įvairių pasaulio kampelių. Todėl nereikėtų stebėtis Pietų Amerikos virtuvių įvairove ir tradicijų persipynimu. Juolab, kai dalis tradiciniais vadinamų patiekalų atkeliavo iš kaimyninių kraštų – Čilės, Peru, Brazilijos ir Meksikos.


Argentiniečių virtuvei būdinga patiekalus gausiai gardinti įvairiais prieskoniais ir alyvuogių aliejumi, kurio kvapą neretai užgožia pagrindinės daugelio tradicinių patiekalų sudėtinės dalies - kukurūzų aromatas.

Vis dėlto pačiu svarbiausiu Argentinos virtuvės komponentu tituluojami ne kukurūzai, pupelės, ryžiai ar bananai,  o mėsa. Ne veltui sultinga, raudona jautiena iš Argentinos vadinama viena geriausių pasaulyje. Iš jos ruošiami tokie tradiciniai  patiekalai kaip „Parrilla“ – steiko, subproduktų ir dešrelių asorti ant grotelių, „Bife de chorizo“ – didžiulis, 5 cm storio kepsnys, „Bife de lomo“ – kepti šonkauliai, „Simple Chorizo“ – sultingos kiaulienos dešrelės“.

Mėgstamiausias Argentinos kaubojų patiekalas „Carne Asado“ – ėriuko mėsa ir vidaus organai, užkepti ant anglių su įvairiais prieskoniais. Ant iešmo kepta mėsa įprastai vadinama „Churrasco“. Ne veltui patys argentiniečiai sako: „Argentina – geros mėsos šalis. Todėl mėsą mes negardiname jokiais padažais“.

Be mėsos patiekalų Argentinoje nūdien ne ką mažiau populiarios ir jūrų gėrybės. Iš vandenyno žvejai traukia, o virėjai kepa, verda, rūko krevetes. Iš vištienos patiekalų itin mėgstamas garstyčiose marinuojamas viščiukas,  daržovių kategorijoje vertinami  pievagrybiai, paruošti verdančiame vyne.

Kovo 21-ąją į gastronominį turą į Argentiną kviečiantis „Friedricho Bistro“  siūlo skanauti tradicinės pupelių ir kukurūzų sriubos „Navy Bean and Corn Soup“,  ant grotelių keptos mėsos asorti su dešrelėmis „Asado“,  tolimojo lietuviško karbonado „giminaičio“ – argentinietiško vištienos kepsnio „Milanesa de Pollo“, kiaulienos šonkaulių, patiekiamų su keptomis bulvytėmis ir keptu kiaušiniu „Costillas de Cerdo a la Riojana“, koldūnėlių su mocarelos sūriu ir kumpiu „Sorerentinos“, argentinietiško jautienos troškinio su daržovėmis ir džiovintais abrikosais „Carbonada Criolla“.

Užkandžiui prie alaus ar vyno „Friedricho Bistro“ virtuvės šefas Simas Kažiniauskas pasiūlys „Chorizo“ dešros su alyvuogėmis, o desertui – su lietiniais patiekiamą tradicinį karamelinį kremą „Dulce de leche“. Laukiame jūsų kovo 21 d., nuo 11.30 val. iki 24 val. H. Manto g. 5, Klaipėda!

pasibaigusi: 1