Renginių kalendorius

Kalendorius

 2024 Balandis 
PrAnTrKPtŠS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Gegužės 23 d. keliaujame į Maltą

‘13-05-21

Šios nedidelės Viduržemio jūros salos, esančios kaimynystėje su Italija ir Tunisu pavadinimas graikų kalboje reiškia „medaus skonio“.  Daugelį amžių skaičiuojanti šios šalies istorija mena laikus, kai  Malta buvo ir Anglijos, ir Prancūzijos kolonija, tačiau nei viena jų nesugebėjo iš esmės pakeisti gastronominių maltiečių tradicijų.

Žinoma, iki 1964 m. trukusio anglų valdymo periodu maltiečiai išmoko gaminti alų ir viskį, pudingą ir kalėdinį kalakutą, pusryčiams gausiai tepti ant duonos kartų apelsinų džemą. Nepaisant to, vis dėlto didžiausią kulinarinę įtaką Maltos virtuvei turėjo Italija, tiksliau – vos 100 kilometrų atstumu į šiaurę esanti Sicilija.  Maltos gyventojai taip pat pritaikė ir adaptavo kulinarines arabų, Šiaurės Afrikos ir Europos paslaptis.

Nūdien Maltos gyventojų valgiaraštį įprastai sudaro nedidelė maisto produktų įvairovė, iš kurių gaminama aibė skirtingų patiekalų.  Sezoninės daržovės ir vaisiai, žuvys ir mėsa, makaronai, alyvuogių aliejus, sūris, duona ir vynas – kaskart iš šių produktų gimsta vis naujas kulinarinis šedevras.  Anksčiau maltiečiai ruošė maistą ant karštų anglių, tradiciniai patiekalai iki šiol ilgai, net kelias valandas troškinami ant lėtos ugnies.

Sriubos  - itin svarbus maltiečių valgiaraščio patiekalas.  Lėkštė sriubos su didele duonos rieke ir avienos sūriu dažnai tampa ne tik pagrindiniu, bet ir vieninteliu pietų patiekalu. Vienas tradicinių sriubų pavyzdžių vadinasi „Kusksu“  ir verdamas pavasarį nuimto šviežių pupų derliaus pagrindu.  Itališko „Minestrone“ giminaitis – Maltos sriuba „Minestra“, patiekiama ištisus metus ir verdama iš visų turimų daržovių ir ankštinių.  Vienas iš „Minestros“ variantų – vadinamoji našlių sriuba, kuri nėra įprastai tiršta, o sotumo jai suteikia keli šviežūs kiaušiniai ir sūris.  Patiekalo istorija mena laikus, kai kaimynai padėdavo našlėms maisto produktais, iš kurių ir buvo verdamos sriubos. Dar vienas maltiečių sriubos pavyzdys – „Aljjota“: sriuba gamina žuvų sultinio pagrindu su dideliu pomidorų ir česnakų kiekiu bei gardinama mairūnais ir mėtomis.


Vadinamoji pasta  - svarbus maisto produktas Maltoje, ne ką mažiau populiarus nei Italijoje, tik maltiečių makaronų patiekalų egzotiški pavadinimai dažnai tiesiog sunkiai ištariami. Pavyzdžiui, „Mqarrun il-forn“ vadinasi užkepti makaronai, o paprasti mėsėčiai, arba ravioliai ten vadinami „Ravjul“.

Originalus maltiečių patiekalas iš makaronų  -  pyragas su makaronų įdaru „Timpana“. Kitas tradicinis Maltos virtuvės patiekalas – pomidorų padaže kepti ryžiai. Šis receptas  - tai pirmųjų salos užkariautojų finikiečių palikimas.  Pagrindinis patiekalo prieskonis – karis.

Maltoje trūksta erdvės, todėl mėgstamas saloje mėsos patiekalas – triušiena, ruošiama įvairiais būdais: triušiena gali būti troškinama raudoname vyne, arba patiekiama su makaronais,  dažnai triušiena patiekiama su tirštu pomidorų padažu.

„Bragioli“ – dar vienas firminis maltiečių patiekalas, tai jautienos vyniotinis, įdarytas duona, bekonu, virtais kiaušiniais ir aromatingomis žolelėmis. Visa tai troškinama vyne ir patiekiama su daržovėmis.  Farširuoti patiekalai – vienas iš išskirtinių Maltos virtuvės bruožų.  Susidaro įspūdis, kad saloje farširuojama viskas – viskuo: viščiukai, triušiai, kalmarai – daržovėmis, daržovės – mėsa ir t. t.

Malta garsėja ir savo iš avių pieno gaminamu trijų rūšių sūriu: šviežiu, primenančiu itališką mocarelą, džiovintu ir su pipirais, vadinamu „Džbein“.  Be šių sūrių maltiečiai tradiciniams patiekalams ruošti dažnai naudoja ir saldžią arba sūrią rikotą, o parmezanu gardina pastas arba sriubas. Ant maltiečių stalo žuvys ir jūrų gėrybės – įprasti maisto produktai. Mėgstamiausia žuvis – „Lampuki“, viena iš tunų rūšių, kuri kepama, troškinama, verdama.  O pats neįprasčiausias patiekalas – žuvų pyragas su špinatų, žiedinių kopūstų, kapersų, virtų kiaušinių, žalumynų ir razinų įdaru. O per šventes kepamas kitas pyragas – su doradomis.

Gegužės 23 d. „Friedricho Bistro“ tęsia šiųmetinį gastronominį turą „Visas pasaulis lėkštėje“ ir kviečia ragauti Maltos virtuvės patiekalų: daržovių sriubos „Ministra Tal-Haxix“,  tunų ir makaronų salotų, maltietiškų sumuštinių, ančiuvių ir alyvuogių užtepėlių su skrudinta duonele, keptų vilkešerių ir kalmarų, makaronų su jūrų gėrybėmis, avienos kepsnelių, keptų ant grotelių ir patiekiamų su daržovėmis, marinuotomis apelsinų sultyse. Dienos pietų metu galėsite skanauti ir legendinio Maltos patiekalo – troškintos triušienos.
Skanaus ir iki susitikimo H. Manto g. 5 Klaipėdoje.

stdClass Object ( [id] => 90 [author_id] => 2 [author] => [authorname] => [title] => Gegužės 23 d. keliaujame į Maltą [content] =>

Šios nedidelės Viduržemio jūros salos, esančios kaimynystėje su Italija ir Tunisu pavadinimas graikų kalboje reiškia „medaus skonio“.  Daugelį amžių skaičiuojanti šios šalies istorija mena laikus, kai  Malta buvo ir Anglijos, ir Prancūzijos kolonija, tačiau nei viena jų nesugebėjo iš esmės pakeisti gastronominių maltiečių tradicijų.

Žinoma, iki 1964 m. trukusio anglų valdymo periodu maltiečiai išmoko gaminti alų ir viskį, pudingą ir kalėdinį kalakutą, pusryčiams gausiai tepti ant duonos kartų apelsinų džemą. Nepaisant to, vis dėlto didžiausią kulinarinę įtaką Maltos virtuvei turėjo Italija, tiksliau – vos 100 kilometrų atstumu į šiaurę esanti Sicilija.  Maltos gyventojai taip pat pritaikė ir adaptavo kulinarines arabų, Šiaurės Afrikos ir Europos paslaptis.

Nūdien Maltos gyventojų valgiaraštį įprastai sudaro nedidelė maisto produktų įvairovė, iš kurių gaminama aibė skirtingų patiekalų.  Sezoninės daržovės ir vaisiai, žuvys ir mėsa, makaronai, alyvuogių aliejus, sūris, duona ir vynas – kaskart iš šių produktų gimsta vis naujas kulinarinis šedevras.  Anksčiau maltiečiai ruošė maistą ant karštų anglių, tradiciniai patiekalai iki šiol ilgai, net kelias valandas troškinami ant lėtos ugnies.

Sriubos  - itin svarbus maltiečių valgiaraščio patiekalas.  Lėkštė sriubos su didele duonos rieke ir avienos sūriu dažnai tampa ne tik pagrindiniu, bet ir vieninteliu pietų patiekalu. Vienas tradicinių sriubų pavyzdžių vadinasi „Kusksu“  ir verdamas pavasarį nuimto šviežių pupų derliaus pagrindu.  Itališko „Minestrone“ giminaitis – Maltos sriuba „Minestra“, patiekiama ištisus metus ir verdama iš visų turimų daržovių ir ankštinių.  Vienas iš „Minestros“ variantų – vadinamoji našlių sriuba, kuri nėra įprastai tiršta, o sotumo jai suteikia keli šviežūs kiaušiniai ir sūris.  Patiekalo istorija mena laikus, kai kaimynai padėdavo našlėms maisto produktais, iš kurių ir buvo verdamos sriubos. Dar vienas maltiečių sriubos pavyzdys – „Aljjota“: sriuba gamina žuvų sultinio pagrindu su dideliu pomidorų ir česnakų kiekiu bei gardinama mairūnais ir mėtomis.


Vadinamoji pasta  - svarbus maisto produktas Maltoje, ne ką mažiau populiarus nei Italijoje, tik maltiečių makaronų patiekalų egzotiški pavadinimai dažnai tiesiog sunkiai ištariami. Pavyzdžiui, „Mqarrun il-forn“ vadinasi užkepti makaronai, o paprasti mėsėčiai, arba ravioliai ten vadinami „Ravjul“.

Originalus maltiečių patiekalas iš makaronų  -  pyragas su makaronų įdaru „Timpana“. Kitas tradicinis Maltos virtuvės patiekalas – pomidorų padaže kepti ryžiai. Šis receptas  - tai pirmųjų salos užkariautojų finikiečių palikimas.  Pagrindinis patiekalo prieskonis – karis.

Maltoje trūksta erdvės, todėl mėgstamas saloje mėsos patiekalas – triušiena, ruošiama įvairiais būdais: triušiena gali būti troškinama raudoname vyne, arba patiekiama su makaronais,  dažnai triušiena patiekiama su tirštu pomidorų padažu.

„Bragioli“ – dar vienas firminis maltiečių patiekalas, tai jautienos vyniotinis, įdarytas duona, bekonu, virtais kiaušiniais ir aromatingomis žolelėmis. Visa tai troškinama vyne ir patiekiama su daržovėmis.  Farširuoti patiekalai – vienas iš išskirtinių Maltos virtuvės bruožų.  Susidaro įspūdis, kad saloje farširuojama viskas – viskuo: viščiukai, triušiai, kalmarai – daržovėmis, daržovės – mėsa ir t. t.

Malta garsėja ir savo iš avių pieno gaminamu trijų rūšių sūriu: šviežiu, primenančiu itališką mocarelą, džiovintu ir su pipirais, vadinamu „Džbein“.  Be šių sūrių maltiečiai tradiciniams patiekalams ruošti dažnai naudoja ir saldžią arba sūrią rikotą, o parmezanu gardina pastas arba sriubas. Ant maltiečių stalo žuvys ir jūrų gėrybės – įprasti maisto produktai. Mėgstamiausia žuvis – „Lampuki“, viena iš tunų rūšių, kuri kepama, troškinama, verdama.  O pats neįprasčiausias patiekalas – žuvų pyragas su špinatų, žiedinių kopūstų, kapersų, virtų kiaušinių, žalumynų ir razinų įdaru. O per šventes kepamas kitas pyragas – su doradomis.

Gegužės 23 d. „Friedricho Bistro“ tęsia šiųmetinį gastronominį turą „Visas pasaulis lėkštėje“ ir kviečia ragauti Maltos virtuvės patiekalų: daržovių sriubos „Ministra Tal-Haxix“,  tunų ir makaronų salotų, maltietiškų sumuštinių, ančiuvių ir alyvuogių užtepėlių su skrudinta duonele, keptų vilkešerių ir kalmarų, makaronų su jūrų gėrybėmis, avienos kepsnelių, keptų ant grotelių ir patiekiamų su daržovėmis, marinuotomis apelsinų sultyse. Dienos pietų metu galėsite skanauti ir legendinio Maltos patiekalo – troškintos triušienos.
Skanaus ir iki susitikimo H. Manto g. 5 Klaipėdoje.

[summary] => Šios nedidelės Viduržemio jūros salos, esančios kaimynystėje su Italija ir Tunisu pavadinimas graikų kalboje reiškia „medaus skonio“.  Daugelį amžių skaičiuojanti šios šalies istorija mena laikus, kai  Malta buvo ir Anglijos, ir Prancūzijos kolonija, tačiau nei viena jų nesugebėjo iš esmės pakeisti gastronominių maltiečių tradicijų. [postdate] => 2013-05-21 11:28:52 [startdate] => [enddate] => [category] => naujienos [extra] => [canonical] => http://www.pasazas.lt/geguzes-23-d-kvieciame-pajausti-vidurzemio-skoni [thumbnail] => mmm.jpg [pasibaigusi] => 1 [fieldsbyname] => Array ( [thumbnail] => stdClass Object ( [value] => mmm.jpg [id] => 1 [name] => thumbnail [type] => file ) [pasibaigusi] => stdClass Object ( [value] => 1 [id] => 2 [name] => pasibaigusi [type] => checkbox ) ) [fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [value] => mmm.jpg [id] => 1 [name] => thumbnail [type] => file ) [1] => stdClass Object ( [value] => 1 [id] => 2 [name] => pasibaigusi [type] => checkbox ) ) [file_location] => http://www.pasazas.lt/uploads/news/id90 [file_path] => news/id90 [printlink] => Print [printurl] => http://www.pasazas.lt/index.php?mact=News,cntnt01,print,0&cntnt01articleid=90&cntnt01showtemplate=false&cntnt01returnid=101 ) 1

Renginių kalendorius

Kalendorius

 2024 Balandis 
PrAnTrKPtŠS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30