„Hello, London“: „Friedricho Bistro“ pažintis su britiška virtuve
‘13-04-09
Konservatyvumu garsėjantys anglai ilgą laiką griežtai laikėsi ir kulinarinių tradicijų. Šimtmečiais anglų diena prasidėdavo kiaušiniene su keptu bekonu, pomidorais, grybais, dešrelėmis ir kraujine dešra. Dažnai būtent taip Didžiojoje Britanijoje pusryčiaujama ir dabar, tačiau į tradicinę virtuvę vis drąsiau veržiasi kitų šalių gastronominė patirtis.
Puodelis arbatos po pusryčių, skrudintos duonos gabalėlis su apelsinų džemu, mums įprastu pietų metu valgomi antrieji pusryčiai, arbatos pertraukėlė arba lengvi pietūs 17 valandą ir vakarienė 19 valandą – taip maitinasi anglai ir nūdien. Jie iki šiol mėgsta užkandžius ir trikampius suvožtinius, trintas sriubas, pudingus, ant grotelių keptus kepsnius su padažu („gravy“) ir virtas ar keptas daržoves - bulves, morkas ir kopūstus.
Pastaruoju metu šis patiekalas ruošiamas sekmadieniais ir vadinasi „Sunday Lunch“. Tik per šventes ruošiami ir tokie tradiciniai anglų patiekalai kaip kalėdinis pudingas ir Kalėdų kalakutas, velykinės bandelės, „Bondifire Night“ proga – bulvės su dešrelėmis „Bangers and mash“.
Kai kalbame apie britišką virtuvę, negalime pamiršti apie tai, kad joje persipina nacionaliniai ir regioniniai patiekalų receptai. Pavyzdžiui, tradicinė škotų virtuvė susiformavo ne be vikingų ar prancūzų įtakos. Atvykėliams iš žemyno škotų virtuvė, ypač žuvų stalas, avienos, avižų, kurapkų, elnienos patiekalai atrodo net šiek tiek egzotiškai. Tradiciniais škotų patiekalais vadinami mėsos sriuba su perlinėmis kruopomis ir daržovėmis „Scotch broth“ bei višta ar žąsis, įdaryta kapotais subproduktais ir avižų miltais.
Velsas yra D. Britanijos dalis daugelį šimtmečių, tačiau išsaugojo savo tradicijas, kalbą ir virtuvę. Velso virtuvės pradininkai – keltai, o pagrindinis simbolis - porai, kuriais gardinamos sriubos, ruošiami antrieji patiekalai ir kepami pyragai. Velsas didžiuojasi miškų gėrybėmis, todėl patiekalams ruošti naudojamos uogos, grybai, laukinės žolės (čiobreliai, levandos, laukiniai česnakai), medus. Velso šeimininkės puikiai ruošia su česnakais krosnyje keptą ėriuką, kepa iš sūrio, duonos, žolelių ir porų paruoštas dešreles „Glamorgan sausages“.
Balandžio 11-ąją „Friedricho Bistro“ tęsia ketvirtadieninius gastronominius turus „Visas pasaulis lėkštėje“ ir kviečia skanauti tradicinių angliškų patiekalų. Virtuvės šefas Simas Kažiniauskas britišką virtuvę lankytojams pristatys su 9 patiekalais: visame pasaulyje žinomais angliškais pusryčiais „Full English Breakfast“, garsiąja žirniene „Pea Souper“, dėl savo tirštumo ir geltonos spalvos tapatinamos su Londono kasdienybe nuo XIX a. virtusiu smogu.
Šį ketvirtadienį taip pat galėsite paragauti anglų mėgstamų jautienos salotų, tešloje užkeptų žuvų gabalėlių, patiekiamų su gruzdintomis bulvytėmis „Fish and Chips“, tradicinių dešrelių, patiekiamų su bulvių koše ir svogūnų padažu „Bangers and Mash“, mėsainių su skrudintomis bulvytėmis „Pub Grub“, keptos vištienos, patiekiamos su keptomis bulvėmis ir daržovėmis su padažu „Sunday Roast Chicken“.
Atėjusiems pietauti pasiūlysime ne tik tradicinio anglų obuolių pyrago, bet ir legendinio piemenų pyrago, ruošiamo iš maltos jautienos su daržovėmis ir užkepta bulvių koše „Shepherds Pie“. Laukiame jūsų H. Manto g. 5, Klaipėdoje nuo 11.30 val. iki 24 val. Skanaus!
stdClass Object
(
[id] => 80
[author_id] => 2
[author] =>
[authorname] =>
[title] => „Hello, London“: „Friedricho Bistro“ pažintis su britiška virtuve
[content] =>
Konservatyvumu garsėjantys anglai ilgą laiką griežtai laikėsi ir kulinarinių tradicijų. Šimtmečiais anglų diena prasidėdavo kiaušiniene su keptu bekonu, pomidorais, grybais, dešrelėmis ir kraujine dešra. Dažnai būtent taip Didžiojoje Britanijoje pusryčiaujama ir dabar, tačiau į tradicinę virtuvę vis drąsiau veržiasi kitų šalių gastronominė patirtis.
Puodelis arbatos po pusryčių, skrudintos duonos gabalėlis su apelsinų džemu, mums įprastu pietų metu valgomi antrieji pusryčiai, arbatos pertraukėlė arba lengvi pietūs 17 valandą ir vakarienė 19 valandą – taip maitinasi anglai ir nūdien. Jie iki šiol mėgsta užkandžius ir trikampius suvožtinius, trintas sriubas, pudingus, ant grotelių keptus kepsnius su padažu („gravy“) ir virtas ar keptas daržoves - bulves, morkas ir kopūstus.
Pastaruoju metu šis patiekalas ruošiamas sekmadieniais ir vadinasi „Sunday Lunch“. Tik per šventes ruošiami ir tokie tradiciniai anglų patiekalai kaip kalėdinis pudingas ir Kalėdų kalakutas, velykinės bandelės, „Bondifire Night“ proga – bulvės su dešrelėmis „Bangers and mash“.
Kai kalbame apie britišką virtuvę, negalime pamiršti apie tai, kad joje persipina nacionaliniai ir regioniniai patiekalų receptai. Pavyzdžiui, tradicinė škotų virtuvė susiformavo ne be vikingų ar prancūzų įtakos. Atvykėliams iš žemyno škotų virtuvė, ypač žuvų stalas, avienos, avižų, kurapkų, elnienos patiekalai atrodo net šiek tiek egzotiškai. Tradiciniais škotų patiekalais vadinami mėsos sriuba su perlinėmis kruopomis ir daržovėmis „Scotch broth“ bei višta ar žąsis, įdaryta kapotais subproduktais ir avižų miltais.
Velsas yra D. Britanijos dalis daugelį šimtmečių, tačiau išsaugojo savo tradicijas, kalbą ir virtuvę. Velso virtuvės pradininkai – keltai, o pagrindinis simbolis - porai, kuriais gardinamos sriubos, ruošiami antrieji patiekalai ir kepami pyragai. Velsas didžiuojasi miškų gėrybėmis, todėl patiekalams ruošti naudojamos uogos, grybai, laukinės žolės (čiobreliai, levandos, laukiniai česnakai), medus. Velso šeimininkės puikiai ruošia su česnakais krosnyje keptą ėriuką, kepa iš sūrio, duonos, žolelių ir porų paruoštas dešreles „Glamorgan sausages“.
Balandžio 11-ąją „Friedricho Bistro“ tęsia ketvirtadieninius gastronominius turus „Visas pasaulis lėkštėje“ ir kviečia skanauti tradicinių angliškų patiekalų. Virtuvės šefas Simas Kažiniauskas britišką virtuvę lankytojams pristatys su 9 patiekalais: visame pasaulyje žinomais angliškais pusryčiais „Full English Breakfast“, garsiąja žirniene „Pea Souper“, dėl savo tirštumo ir geltonos spalvos tapatinamos su Londono kasdienybe nuo XIX a. virtusiu smogu.
Šį ketvirtadienį taip pat galėsite paragauti anglų mėgstamų jautienos salotų, tešloje užkeptų žuvų gabalėlių, patiekiamų su gruzdintomis bulvytėmis „Fish and Chips“, tradicinių dešrelių, patiekiamų su bulvių koše ir svogūnų padažu „Bangers and Mash“, mėsainių su skrudintomis bulvytėmis „Pub Grub“, keptos vištienos, patiekiamos su keptomis bulvėmis ir daržovėmis su padažu „Sunday Roast Chicken“.
Atėjusiems pietauti pasiūlysime ne tik tradicinio anglų obuolių pyrago, bet ir legendinio piemenų pyrago, ruošiamo iš maltos jautienos su daržovėmis ir užkepta bulvių koše „Shepherds Pie“. Laukiame jūsų H. Manto g. 5, Klaipėdoje nuo 11.30 val. iki 24 val. Skanaus!
[summary] => Konservatyvumu garsėjantys anglai ilgą laiką griežtai laikėsi ir kulinarinių tradicijų. Šimtmečiais anglų diena prasidėdavo kiaušiniene su keptu bekonu, pomidorais, grybais, dešrelėmis ir kraujine dešra. Dažnai būtent taip Didžiojoje Britanijoje pusryčiaujama ir dabar, tačiau į tradicinę virtuvę vis drąsiau veržiasi kitų šalių gastronominė patirtis.
[postdate] => 2013-04-09 13:36:21
[startdate] =>
[enddate] =>
[category] => naujienos
[extra] =>
[canonical] => http://www.pasazas.lt/hi-london-friedricho-bistro-pazintis-su-britiska-virtuve
[thumbnail] => vel.jpg
[pasibaigusi] => 1
[fieldsbyname] => Array
(
[thumbnail] => stdClass Object
(
[value] => vel.jpg
[id] => 1
[name] => thumbnail
[type] => file
)
[pasibaigusi] => stdClass Object
(
[value] => 1
[id] => 2
[name] => pasibaigusi
[type] => checkbox
)
)
[fields] => Array
(
[0] => stdClass Object
(
[value] => vel.jpg
[id] => 1
[name] => thumbnail
[type] => file
)
[1] => stdClass Object
(
[value] => 1
[id] => 2
[name] => pasibaigusi
[type] => checkbox
)
)
[file_location] => http://www.pasazas.lt/uploads/news/id80
[file_path] => news/id80
[printlink] =>
Print
[printurl] => http://www.pasazas.lt/index.php?mact=News,cntnt01,print,0&cntnt01articleid=80&cntnt01showtemplate=false&cntnt01returnid=101
)
1